Fyraftensandagt- og bøn 17.03.2020

Kik og lyt med – eller læs nedenfor.
Klik her

Jeg vil være med dig og bevare dig overalt, hvor du går

Andagt 18.03.2020

I søndags fortalte jeg historien om Jakob, der flygtede fra hjemmets tryghed og drog ud i den store verden. På mange måde er det en modsat bevægelse end det, vi oplever lige nu. Den store verden er lukket for os, og vi isoleres i vore hjem.

Men der er også en lighed. Jakob havde levet under den velsignelse, som var blevet tilsagt Isak og hans hus. Det var en virkelighed, som var givet, og som han måske på mange måder havde taget for givet. Men nu måtte han flygte fra det hele. Man kan sige, at han havde levet under den paraply af beskyttelse og velsignelse, som var tilsagt Isak uden måske selv at skænke Gud mange tanker. Da Jakob må forlade alt dette, så gør han en fantastisk opdagelse. Gud går med. Gud åbenbarer sig for Jakob med ordene: ”Jeg vil være med dig og bevare dig overalt, hvor du går” (1. mosebog 28:16). Vi kan se, at Jakob udvikler et personligt gudsforhold, som han ikke havde erfaret før.

Vi har levet i den tryghed, som det er at kunne samles i Guds hus og i smågrupper. Måske har vi også på den måde taget vores gudsforhold lidt for givet. Men nu spredes vi for alle vinde. Og det er her, vi kan gøre den samme fantastiske opdagelse som Jakob: Gud går med. Han siger til dig, som han sagde det til Jakob: Jeg vil være med dig og bevare dig overalt, hvor du går.

I forbindelse med at Sanne og jeg rejste til Sarajevo for nogle uger siden, hev jeg en bog ud af bunken og kastede den i kufferten. Det viser sig, at den er utrolig relevant for det, som vi oplever lige nu. Titlen er: Imagine Church: At være discipel 24/7. Den taler om at være kirke på en ny måde – eller i to bevægelser: Den samlede kirke og den spredte kirke. Den samlede kirke er vi fortrolig med. Men er vi fortrolige med at være den spredte kirke? De 110 timer om ugen, hvor vi ikke er sammen – hvor vi spredes ud eller sendes ud. Det er min bøn, at vi alle som Jakob må vågne op med en dyb vished: Herren er i sandhed på dette sted, og jeg vidste det ikke. Det var en overbevisning, som han vågnede op med, efter at han under sin flugt havde sovet under åben himmel og mødt Gud i en drøm. Læs hele fortællingen i 1. mosebog 28:10-22.

Om det at stå på egne ben og møde Gud personligt læser vi i Hebræerbrevet 8:11: Ingen skal længere belære sin landsmand og sin broder og sige: ›Kend Herren!‹ For alle kender mig, fra den mindste til den største.

Må det være din og min erfaring, som den spredte kirke: Gud er med og han taler til os lige der, hvor vi er.